Erstatning 

Søk

Skatt - Bruttofisering av påført inntekstap


INNHOLD

I. Skatteplikt
II. Året for skattlegging
III. Teknisk

I. Skatteplikt

Ved personskadeerstatning er påført inntektstap skattepliktig. Erstatning for fremtidig inntektstap er som hovedregel er skattefri. Fremtidig inntektstap beskattes kun indirekte, se Skatteulempe.

Ved personskadeerstatning settes derfor Skattepliktig tap som Påført inntektstap i nedtrekkslisten i beregningssiden for Skatt.

Oppreisning og erstatning i medhold av Arbeidsmiljøloven § 15-12 er i utgangspunktet skatteplikt hvis utbetalingen overstiger en og halv gang folketrygdens grunnbeløp. Gulating lagmannsrett 20.12.2006 tilkjente oppreisningserstatning og erstatning for lidt og fremtidig inntektstap grunnet usaklig oppsigelse.Lagmannsretten la tilgrunn at erstatningen for fremtidig inntektstap var skattefri.

Hvis fremtidig inntektstap må regnes som skattepliktig, settes Skattepliktig tap som Påført - fremtidig i nedtrekkslisten i beregningssiden for Skatt. Det beregnes da skatt på både påført og fremtidig inntektstap. Skatten på fremtidig inntektstap beregnes isåfall på utbetalingsåret. I tillegg beregnes Skatteulempe på fremtidig inntektstap, - netto etter skatt.

Når erstatningen for påført inntekstap utmåles etter den såkalte nettometoden, slik programmet gjør, må det beregnes hvor stor utbetalingen må være for at skadelidte skal sitte igjen med nettotapet etter å ha betalt skatt.

Det er antatt at ligningsmyndighetene til en viss grad må akseptere partenes valg med hensyn til å finne et praktisk tjenlig skille mellom påført og fremtidig inntekstap.

Skattepåslaget, og dermed bruttoerstatningen, kan beregnes med ligningen: Bruttoerstatning = Nettoerstatning / (1 - Skattesats).
Skattesatsene kan være progressive, slik som toppskatten. Det er også progressive elementer i fradragene, f.eks. minstefradraget. Progresjonen gjør at det i praksis er vanskelig å beregne skattepåslaget manuelt.

II. Skattleggingsåret

Hvilket ligningsår erstatningen skattlegges på har både betydning for skattesatsene og ikke minst progresjonen i form av toppskatt hvis hele det påførte inntektstap skattlegges på ett enkelt år. Det er antatt at ny ligningen skal skje ved fordeling tilbake på hvert tapsår.

Rt 1966 side 839: Legger til grunn at ligningsmyndighetene i praksis vil godta skattlegging på hvert påført tapsår. Uttalt bl.a. - Jeg tilføyer at Ljungqvist har gjort gjeldende at han av erstatningen for tapet fram til i dag må betale inntektsskatt, og at det ved fastsettelsen av erstatningen må tas hensyn til at han vil rammes sterkere av progresjonen enn om han hadde betalt skatt av sin arbeidsinntekt etter hvert. Jeg har ikke funnet å burde tillegge dette forhold noen vekt. Det er ikke nødvendig å gå nærmere inn på det skatterettslige spørsmål som her foreligger. Det er opplyst at det i Oslo er praksis at erstatningsbeløp som her nevnt etter klage blir fordelt til beskatning i de år erstatningen gjelder. Dette er rimelig, og det er formentlig ikke grunn til å tro at den kommune hvor Ljungqvist bor vil motsette seg en tilsvarende fordeling. Det dreier seg heller ikke om betydelige skattebeløp.

Imidlertid har Skattedirektoratet uttalt i brev av 05.04.2000 til advokatfirma Robertsen bl.a. at :

  • Erstatningsoppgjøret periodiseres til utbetalingsåret, selv om inntektsåret refererer seg til tidligere år, Det er vist til Skattebetalingsloven § 14-3.
  • Skattedirektoratet kan ikke se at ligningsloven hjemler rett til å kreve ligningen for forutgående år endret i disse tilfeller.
  • Skatten kan eventuelt søkes nedsatt i medhold av Skattebetalinsgloven §§ 41 og 42.
  • À-kontoutbetalinger ved erstatningsoppgjør for lidt inntektstap periodiseres etter kontantprinsippet, jfr. - Skattebetalingsloven § 14-3.

Til tross for skattedirektoratets uttalelse er ligningspraksis klart i samsvar med dommen i Rt. 1966 side 839. Det foretas ny ligning for hvert av de påførte tapsår ved personskadeerstatning.

Hvis det ved utmålingen er lagt til grunn bestemt ligningsmåte, men ligningsmyndighetene senere ligner annerledes, er dette å anse som nye rettsfakta som må kunne gi grunnlag for ny erstatningsutmåling, og eventuelt ny sak, jfr. f.eks. Rt 1999 s. 1916 , hvor overskjønnet hadde lagt til grunn at det var påregnelig at grus utenfor et naturvernreservatet kunne tas ut. Senere ble det klart at det ikke ville bli gitt tillatelse til slikt uttak. Fire dommere uttalte at grunneierne hadde krav på nytt skjønn. Se artikkel av Jens Edvin Skoghøy om adgangen til å få dommer om erstatning for personskader prøvd på nytt.

III. Teknisk

Året for skattlegging

Etter hovedregelen bestkattes påført inntektstap, mens fremtidig inntektstap er skattefritt. Det kan også beregnes skatt på fremtidig inntektstap ved å velge Påført - fremtidig i nedtrekkslisten. Skatten på fremtidig tap beregnes da i sin helhet i oppgjørsåret.

For påført inntekstap det kan velges mellom skattlegging på et bestemt år, f.eks. utbetalingsåret, eller på hvert av de påførte tapsår.

Alternativet utbetalingsår skattlegger hele det påførte inntekstapet, eventuelt et annet angitt beløp, på angitt år.
For at skattepåslaget skal bli mest mulig korrekt må inntekt med skaden, for det år som utbetalingen skal skattlegges på, være riktig fylt ut i bildet for påført inntektstap.
Akontoutbetalinger gjøres ofte i perioder før det foreligger selvangivelser eller ligningsopplysninger for angjeldende år. Antatt inntekt, rehabibilteringspenger eller pensjon med skaden bør da skjønnsmessig anslås for hele året, og tastes inn i bildet for påført inntektstap.

Alternativet hvert tapsår bruttofiserer de enkelte årstap på angjeldende år som tapene er påført.

Hvis et bestemt valg ikke blir gjort, beregnes skatt på hvert av de påførte tapsår, og fremtidig tap skattlegges ikke.
NB ! Listen under beregningsbildet angir alltid skattlegging på hvert tapsår. Dette er kun for informasjon, og påvirker ikke resultatet av å gjøre et annet valg.

Nettotapets størrelse

Det kan velges mellom å bruttofisere hele det påførte inntektstap, eller et annet beløp. Sistnevnte gir f.eks. mulighet til å bruttofisere à-kontoutbetalinger.

Nettotapets art

Størrelsen på skattepåslaget vil avhenge av om tapet skattemessig behandles som lønn, pensjon, næringsinntekt, og eventuelt typen av næingsinntekt. Det kan ikke sees å være avklart hvorvidt beregnet nettotap skal skattlegges etter de samme regler som inntekten det erstatter.

Systemet bruttofiserer derfor nettotapet som om det er tapt lønnsinntekt. Det gjelder uavhengig av hvilken type inntekt som er bortfalt på grunn av skaden.

Skattesatser, klasse og bosted

Bruttofiseringen skjer etter skattesatser, klasseansettelse og bosted til skadelidte slik dette er angitt i nedtrekkslisten med skaden for angjeldende år.

Hvis skadelidte med skaden f.eks. er satt i Finnmark klasse 2, vil nettotapet bli bruttofisert med skattesatser og fradrag som gjelder for skatteklasse 2 i Nord-Troms og Finnmark for angjeldende år. I tillegg til nettotapet tas det hensyn til øvrige inntekter som skadelidte har med skaden.